Holmen, Føresvik

Planarbeid - Holmen, Føresvik

Lesarinnlegg: merknader til igangsatt planarbeid, Føresvik i Bokn kommune. 

Av Odd Magne Djønne 

Etter at Bokn Bygdablad skrev om denne saken i mai/ juni utgaven har vi som nabo fått oversendt varsel om oppstart av planarbeid og utlegging av planprogram.

Bakgrunnen for planarbeidet synes å være to viktige hendelser i Bokn på noenlunde sammenfallende tidspunkt:

-Flytting av Bokn Plast sørover fra Holmen
-Realisering av Rogfast og dermed tilgang på store mengder fyllmasse

Koblingen mellom disse to hendelser synes ulogisk for undertegnede. Den eksisterende fyllingen hvor Bokn Plast ligger utgjør en stor arealressurs i Føresvik som gjør øvrig landvinning overflødig langt framover i tid. Utfylling i sjø for boligformål er noe man driver med i Nederland og Sørøst-Asia hvor arealknapphet er et reelt problem. At det skulle være nødvendig i Føresvik virker underlig. Ikke minst vil det være et kontroversielt landskapsinngrep som for alltid endrer stedet og visker ut dets historie.

Bokn Plast sitt område på Holmen

Bokn Plast sitt eksisterende utfylte område på Holmen utgjør 9 daa og bør kunne utnyttes til rundt 30 boliger med såkalt tett-lav bebyggelse. Dette ville være et svært ambisiøst prosjekt i seg selv på et så lite sted. Vi tror også at det kunne være en ansiktsløftning for Føresvik, utgangspunktet som industriområde tatt i betraktning.

Eksempelvis 30 nye boliger i Føresvik vil utgjøre bosted for ca 70 mennesker (det er gjennomsnittlig 2,2 personer pr husholdning i gjennomsnitt, og en tett-lav bebyggelse vil vanligvis ligge noe høyere). 70 personer vil utgjøre 35 % økning av dagens befolkning i Føresvik (beregnet til 200 på kommunens nettsider).

Gjeldende kommuneplan for Bokn og befolkningsutvikling

I hele perioden for kommuneplanen, fram til 2022, har en tatt høyde for en befolkningsøkning på 23,5%, noe som en må kalle «å ta godt i». For å imøtekomme denne antatte befolkningseksplosjonen på Bokn er det i kommuneplanens arealdel  avsatt 8 nye områder (B1, B2, B5 på Austre Bokn, B17 mellom E39 og Boknabergsvannet, samt B6, B9, B10 og B13 i Føresvik) til boligformål for å kunne dekke etterspørsel etter nye boliger i overskuelig framtid.

Siden kommuneplanen ble utarbeidet i 2012 har Bokns befolkning øket fra 846 til 865 (kilde SSB), en økning på 2,2% på 4 år. Kommuneplanen tok høyde for en økning på ca 11% i samme periode, mens framskrivingen fra SSB anslo en økning tilsvarende 7,4%. Vi ser altså at befolkningsveksten er betydelig svakere enn antatt i kommuneplanen og SSB.

Om en legger til boligutvikling på «Plastens» eksisterende fylling, burde Bokns faktiske boligbehov de neste 100 år være godt dekket, uten hjelp av massene fra Rogfast.

Utbygging etter behov og fyllmasser

At boligbygging i Bokn må skje etappevis og etter behov sier seg selv, og det står også i kommuneplanen. En håndfull nye boliger i året fordelt på hele kommunen vil dekke etterspørselen slik utviklingen har vært de siste tiår.

Fyllmasse fra Rogfast må betraktes som ferskvare, den er tilgjengelig i et begrenset tidsrom på noen få år. Det ville være hinsides fornuft å dumpe massen utenfor Bokns kommunesenter i 2020 i påvente av en befolkningsvekst som kan komme i 2050 eller 2150.

Til illustrasjon og sammenligning vises det nedenfor at foreslått planområde er større enn Stavanger sentrum begrenset av Domkirkeplassen, Torget, Vågen, Verksgata og Klubbgata. Forholdet mellom innbyggere i Stavanger og Bokn er for øvrig 150 til 1.

Planarbeid - Holmen, Føresvik

Planarbeid - Holmen, Føresvik

Kultur og identitet

Området som foreslås utfylt er selve ansiktet utad for Føresvik. Seilmerket Tå er sammen med masta på Boknasenderen det soleklart viktigste landemerket i kommunen, allment kjent for de fleste i nordfylket. Skipsleia i sundet, dampskipskaien og de slake bakkene med god morenegrunn øst for «fjedlet» har vært formende for Føresvik, og dette er den dag i dag godt lesbart enten en ferdes til lands eller til vanns. En fylling ut i sundet vil bidra til å viske ut denne historien, både om den ligger brakk i årtier eller om den mot formodning skulle bli bebygd.

Dette stykket av Boknasundet som ligger mellom Holmen og Tå er et verdifullt rekreasjonsområde for både voksne og barn. Det ligger stadig noen utpå rundt Tå for å dra makrell og trekke teiner. Svært mange i Føresvik har lært seg å ro eller føre båt «innan i Tå», hvor de voksne kunne følge godt med fra land.

Allmenne sentrumsfunksjoner i Føresvik er de siste tiår utviklet på Boknatun; skole, flerbrukshall, bibliotek, kommuneadministrasjon osv. Det er bare Handelslaget som ligger på Holmen. Områdene som i Kommuneplanens arealdel er satt av til framtidig boligutvikling i Føresvik er viselig lagt til området rundt Boknatun hvor det også er en topografi som gir noe ly for vind fra nordvest.

Alle boknere kjenner Boknasundets traktvirkning på nordavinden som kulminerer i området mellom dampskipskaien i Føresvik og Tå. Vi har endog registrert munnhell i andre deler av kommunen som: ”Du vet ikke hvor mye det blåser før du har vært på kaien i Føresvik”.

Om befolkningsutvikling regionalt

På Bokn snakkes det om at Rogfast vil føre til nye tider i kommunen. Slik snakkes det i alle små kommuner som velsignes med oppgradert veinett. Det finnes lite grunnlag for å anta at mange flere vil bosette seg på Bokn. Avstanden til jobbmarked i Haugesund vil være uforandret. Sørover vil Bokn konkurrere med Rennesøy, Finnøy, Kvitsøy, Randaberg og ikke minst Tau og Jørpeland om de som vil bo tilknyttet Stavangerområdet. Disse alternativene vil gi kortere reisetid til Stavanger / Forus området og vil også være rimeligere i form av lavere bompengesatser.  Det må også sies at det for tiden ikke finnes press i boligmarkedet i Stavanger, og mye tyder på at selve gullalderen der er over.

Jokeren i befolkningsutvikling for norske kommuner er selvsagt tilstrømmingen av flyktninger, som av tragiske årsaker nok kan ventes å fortsette. Det er naturlig at Bokn må bidra til bosetting av disse, men ikke flere enn at de kan integreres i lokalsamfunnet på en god måte. Og det ville være et svært dårlig utgangspunkt å stue dem sammen på en fylling med nordvestlig kuling i Boknasundet.

Konklusjon

Vi imøteser et gjennomarbeidet planforslag for boligutvikling på Bokn Plast sitt eksisterende område som ivaretar store og små, og ikke minst Føresvik sin egenart og kulturhistorie. Vi stiller oss uforstående til planene om ytterligere utfylling i Boknasundet og mener det må dokumenteres en arealknapphet i overskuelig framtid før dette i det hele tatt vurderes.

Med hilsen
Odd Magne Djønne